به مناسبت 8 نوامبر(18 آبان ماه) روز جهانی رادیولوژی:
گفتگو با سید شهاب الدین جهانبانی مسئول تصویربرداری بیمارستان گراش
از شروع تا تکمیل و تجهیز مجموعه و خبرهای خوشی که در راه است
هشتم نوامبر روزی است که اشعهی X توسط رونتگن دانشمند بزرگ آلمانی کشف شد. پرتویی که مهمترین کشف علمی مدرن قرن لقب گرفت و دریچهای جدید را در جهت تشخیص و درمان بسیاری از بیماریها گشود.به همین مناسبت، این تاریخ به روز جهانی«رادیولوژی» نامگذاری شد.
بخش رادیولوژی در بیمارستان گراش از همان اوایل تأسیس، یعنی سال ۶۸ برقرار و فعال است و طی زمان، تکمیل شده و با بروزترین تجهیزات به ارائهی خدمات میپردازد.
در این زمینه با سیّد شهابالدین جهانبانی مسئول این بخش گفتگویی داشتهایم.
بیمارستان گراش از اولین مراکز درمانی در استان بوده که به ارائهی خدمات در زمینهی رادیولوژی پرداخته است. با تجهیز و تکمیل و نصب و راهاندازی دستگاههای جدید و بروز به مراتب عالی رسیده و فعالیت خود را گسترش داده است.
اکثر اقدامات پزشکی در مرکز، جهت تشخیص بیماری به تصویر برداری نیاز دارد. پس میتوان از این بخش به عنوان یکی از مهمترین و فعالترین قسمتهای مجموعه نام برد. در بسیاری از مواقع، تصاویر ثبت شده توسط ما به مراکز درمانی در سایر استانها ارسال میگردد و یا در مواردی بیمار تصویربرداری را در این مرکز انجام داده و پس از تشخیص برای درمان به مراکز خصوصی در شهرهای دیگر و حتی پایتخت مراجعه کرده و پزشک معالج با دیدن کیفیت و دقت بالای تصاویر پیگیر و کنجاو شده که «در کجا و کدام مرکز این تصاویر ثبت شده اند؟!»
سیتی اسکن، OPG(عکسبرداری از ناحیه فک و دندان)، ماموگرافی، MRI و ... به مرور به این مجموعه وارد شدند. در طی زمان و پروسهی توسعه، دستگاههای نسل اول و آنالوگ رفته رفته جای خود را به تجهیزات دیجیتال دادند. در طول ۲ سال اخیر اکثر آنها از جمله «دستگاه OPG دیجیتال، ماموگرافی دیجیتال، سونوگرافی ، سیتی اسکن بروز و...»به مجموعه اضافه شدهاند.در حال حاضر دو دستگاه سونوگرافی با دقت و کیفیت بالا فعال است و روزانه مشغول ارائهی خدمات میباشیم و دستگاه دوم رادیولوژی نیز در آینده مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.
بیمارستان کار خود را با دستگاه سیتی اسکن ۲ اسلایس شروع کرد سپس جایش را به ۱۶ اسلایس داد و اکنون بروزترین آن یعنی «سیتی ۲۵۶» پیشرفته را در اختیار داریم.همچنین با «CCTI یا سیتی آنژیو عروق کرونری» که در منطقه بیرقیب بوده با دقت و کیفیتی بینظیر به زودی در خدمت عزیزان خواهیم بود.
سیتی اسکن ۲۵۶ اسلایس در کنار باقی قابلیتها میتواند عروق قلبی را به بهترین شکل ممکن بررسی کند که بیمار در شرایط پرخطر قبل از انجام عمل آنژیو گرافی به صورت دقیق و تخصصی چک شده و همین امر باعث کاهش آمار آنژیوگرافی خواهد شد.پیش از این بیماران مشکوک به شرایط پر ریسک و خطر در اکثر مواقع جهت تشخیص مشکل و اجرای اقدامات درمانی بعدی سریعا تحت عمل آنژیوگرافی قرار میگرفتند اما با راهاندازی این دستگاه مسیر بررسی و تشخیص کوتاه شده و با اطمینان اعلام میکنیم این عمل را کاهش خواهد داد و از تبعات و ضایعات احتمالی حین و پس از آن جلوگیری خواهد شد.
از دیگر پروژههایی که در شرف انجام و آمادهی ارائهی خدمات است «سنگشکن بروناندامی» است که یکی از بروزترین دستگاههای موجود را اکنون در مجموعه داریم و مراحل نهائی راهاندازی آن در حال طی شدن است.در کل به جرأت میتوان گفت بخش تصویربرداری بیمارستان گراش یکی از کاملترین، مجهزترین و پیشرفتهترین بخشهای موجود در منطقه است که تقریباً تمامی دستگاههای مربوطه را دارا است.
با همت و پیگیری رئیس و مدیر بیمارستان در خصوص فضای مورد نیاز نیز توسعه و پیشرفتهایی صورت گرفته که به افزایش مراجعین و متقاضیان منتج و منتهی شده و شرایط بهتر و راحتتری را برایشان مهیا ساخته است و در آیندهی نزدیک شاهد تکمیل و تجمیع کلیهی خدمات در فضایی وسیعتر، آمادهی ارائهی خدمات در کمترین زمان انتظار و بیشترین تعداد پذیرش متقاضیان خواهیم بود.
اکنون حدود ۵۰ درصد از مراجعین ما غیر بومی و حتی در مواردی خاص از استانهای مجاور هستند که با توکل به خدا این آمار صعودی خواهد بود.میانگین زمان انتظار برای دریافت خدمات مورد نیاز در این حیطه در کل کشور چیزی بین دو تا سه ماه میباشد که در مرکز ما این زمان به یک و نهایتاً یک ماه و نیم تقلیل یافته و همین ارائهی خدمات تخصصی با دقت بالا در کمترین زمان ممکن، تعداد مراجعین را به شکل چشمگیری افزایش داده است.البته گاهی بیمار شاکی میشود که برای انجام سونوگرافی مقداری معطلی وجود دارد. علت، همین تعداد بالای مراجعین است که با راهاندازی دومین دستگاه این مشکل نیز در اسرع وقت برطرف میشود.
در بحث MRI طولانی بودن پروسهی بررسی، خودش عامل معطلی و در نوبت ماندن مراجعین است. میانگین زمانی که به هر بیمار تخصیص داده میشود حدود سی دقیقه است که حتی در مراکز خصوصی استان نیز متداول و معمول است.توقع درک و صبوری را از بیمار و همراهان آنها داشته و داریم.
بخش سونوگرافی که از صبح تا ظهر فعال است روزانه از بیماران بستری و متقاضیان خارج از مرکز ، بین بیست تا بیست و پنج نفر را پذیرش و بررسی میکند .بخش MRI شیفت صبح و عصر فعالیت دارد و بین چهل تا چهل و پنج نفر را میپذیرد.گاهی شاهد بودهایم که همکاران در این قسمت تا ساعت بیستویک مشغول خدمت رسانی بودهاند.بنده از سال ۹۸ مسئولیت بخش رادیولوژی را به عهده داشته ام و تمامی تلاش و توانم را به کار گرفتهام که در این سمت به بهترین شکل ممکن در جهت خدمت به مجموعه و مراجعین، فعال و پاسخگو باشم.
در پایان از مسئولین دانشکده علوم پزشکی گراش و خیرین عزیزی که ما را در پیشرفت این مجموعه یاری نموده اند کمال تقدیر و تشکر را داریم.